علیاصغر ملکی، رئیس اتحادیه فروشندگان گوشت گوسفندی، از رونق گرفتن بازار صادرات دام ایران خبر داد و گفت که در حال حاضر دامدار، دام خود را به فروشنده داخلی نمیدهد، چراکه فروشنده داخلی دام را کیلویی ۶۲ هزار تومان خریداری میکند، اما قیمت صادراتی دام ۹۰ هزار تومان است.
فروش هر کیلوگرم دام زنده به قیمت سه دلار به کشورهای عربی، افزایش تمایل دامداران به صادرات دام را در پی داشته است، اما همزمان با رونق پیدا کردن صادرات دام زنده ایران به کشورهای خلیجفارس، بازار داخلی دچار نوسان قیمت شده است.
ملکی با اشاره به اینکه قیمت دام زنده در بازار داخلی ۶۲ هزار تومان اعلامشده است، به خبرگزاری ایلنا گفت: «وقتی قیمت دام زنده این باشد، بعدازاینکه سر دام بریده شود حداقل قیمت گوشت آن به ۱۲۴ هزار تومان میرسد.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
در مدت یک هفته گذشته قیمت هر کیلوگرم گوشت قرمز بین ۱۰ تا ۱۵ هزار تومان افزایشیافته است. علیاصغر ملکی، با بیان اینکه علت گران شدن قیمت گوشت را باید در قرنطینه گوسفندان برای صادرات به کشورهای حاشیه خلیجفارس جستوجو کرد، گفت: «ازآنجاکه هر دام پیش از خروج از کشور باید ۱۴ روز در قرنطینه بماند، دامها باهدف صادرات در کرمانشاه و استانهای جنوبی قرنطینه شدهاند.» او با تاکید بر اینکه صادرات دام در پاییز و زمستان باید متوقف شود، گفت: «بهترین زمان برای صادرات، ماههای ابتدای سال؛ یعنی اردیبهشت و خرداد است. در این ماهها ما دام مازاد داریم و صادرات دام خدشهای به بازار داخلی وارد نمیکند.»
ملکی، با اشاره به اینکه بسیاری از دامداران در سال جاری بهدلیل خشکسالی دامهای مولد را سر بریدند، افزود: «اگر دامی را هم که مانده است به کشورهای حاشیه خلیجفارس صادر کنند، چیزی برای مردم باقی نمیماند و آنها باید نظارهگر باشند.»
این فعال صنفی در ادامه بابیان اینکه احتمالا قیمت گوشت گوسفندی از هفتههای آینده بیشتر نیز میشود، گفت: «صادرات دام در مقطعی از سال در حال انجام شدن است که مسئولان ارشد کشور تاکید دارند که نباید قیمت کالای اساسی بالا برود.»
قوانین مربوط به صادرات دام زنده در بودجه پیشنهادی دولت برای سال ۱۴۰۱ پیشبینیشده است. بر اساس بودجه پیشنهادی ۱۴۰۱ دامداران به ازای صادرات هر راس دام سبک مبلغ ۵۳ هزار و ۷۰۰ تومان و به ازای صادرات هر کیلوگرم وزن زنده دام سنگین، ۱۶ هزار و ۷۰۰ تومان به دولت پرداخت میکنند.
اوایل آذرماه امسال شاهپور علایی، رئیس سازمان دامپزشکی در سفر به کرمانشاه بدون اشاره به درآمد دولت از محل صادرات دام، گفت: «صادرات دام زنده ایران به کشورهای عمان، عراق، قطر و کویت انگیزه دامداران و عشایر را بیشتر میکند و تامین امنیت غذایی کشور را به دنبال دارد. این در حالی است که همزمان با آغاز صادرات دام، بازار داخلی دچار تنش شده است و قیمتها افزایش یافتهاند.
افزایش قیمت گوشت در حالی ادامه دارد که بر اساس اعلام مرکز پژوهشهای مجلس همه دهکهای درآمدی در ایران مصرف گوشت قرمز خود را کاهش دادهاند و این ماده غذایی از سفره برخی ایرانیان بهطور کامل حذف شده است. پیشتر رحمتالله نوروزی، عضو کمیسیون کشاورزی مجلس نیز اعلام کرده بود که حدود ۲۵ میلیون نفر از جمعیت ایران توان خرید گوشت را ندارند.